BLOG

Pierwsze whisky z Pasieki Jaros

Oto nasza nowość – wyjątkowe whisky blended malt, które łączy tradycję szkockiego rzemiosła z unikalnym polskim akcentem. To whisky pochodzące z dwóch renomowanych szkockich destylarni – Glen Scotia i Loch Lomond. Dojrzewanie przebiega dwuetapowo: Pierwszy etap – ponad 3 lata leżakowania w Szkocji, gdzie whisky nabiera klasycznego charakteru. Drugi etap – 6 miesięcy w Pasiece Jaros, w dębowych beczkach po miodzie pitnym Dwójniak Maliniak, co nadaje trunkowi wyjątkową głębię, aksamitną słodycz i subtelne owocowe nuty. Efekt? Harmonijne połączenie szkockiej tradycji z polską pasją, które zachwyci każdego konesera.

Okowita z medalem na Mead Madness Cup 2025

Z dumą ogłaszamy, że nasza Okowita Miodowa 3 lata leżakowana w beczce dębowej zdobyła Srebrny Medal w Konkursie Mead Madness Cup 2025!

To ogromne wyróżnienie dla naszych starań, które włożyliśmy w jej produkcję.

Srebro to nie tylko nagroda, ale także motywacja do dalszego rozwoju i eksperymentowania z nowymi, wyjątkowymi smakami.

Rodzaje miodów i ich właściwości

Miód pszczeli wielokwiatowy – dodaje energii, wzmacnia. Odżywia serce i zapobiega chorobom układu krążenia.

Miód pszczeli gryczany – pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, nadciśnieniu, zapaleniu dróg moczowych.

Miód pszczeli lipowy – działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, uspokajająco. Stosowany przy przeziębieniach.

Miód pszczeli akacjowy – zalecany diabetykom, stosowany przy chorobach układu pokarmowego oraz moczowego.

Miód pszczeli wrzosowy – zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty.

Miód pszczeli rzepakowy – stosowany w leczeniu wątroby, dróg żółciowych oraz układu krążenia.

Miód pszczeli spadziowy – stosowany w anemiach, gruźlicy, chorobach serca i naczyń krwionośnych. Zawiera dużo składników mineralnych.

Miód pszczeli faceliowy – zapobiega przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych.

Koronny leżakowany w beczkach dębowych


Tennessee whisky: Miód pitny w zapachu typowo miodowy z pojawiającymi się nutami dobrze zwęglonej beczki, karmelu miodowego i wanilii. W smaku słodki jak na miód pitny dwójniak przystało, wyczuwalne nuty wanilii, dębu, delikatne posmaki cytrusowe. Finisz długi, pełny, zachęcający do sięgnięcia po więcej.

Bourbon whisky: Miód pitny w zapachu typowo miodowy z nutami aromatycznymi dębu, wanilii, przypraw korzennych. W smaku słodki jak na miód pitny dwójniak przystało, waniliowy, delikatnie karmelowy i lekko dębowy. Finisz długi, pełny, miodowo – dębowy.

Brandy: Miód pitny w zapachu typowo miodowy z nutami aromatycznymi dębu, miodu i owoców. W smaku słodki jak na miód pitny dwójniak przystało, miodowy, dębowy i owocowy. Finisz długi, pełny, miodowo – dębowo – owocowy.

Czerwone wino: Miód pitny w zapachu typowo miodowy z bardzo delikatnymi nutami aromatycznymi dębu, dużo mocniejszymi miodu i owoców. W smaku słodki jak na miód pitny dwójniak przystało, smaki typowo miodowe, stosunkowo słabo wzbogacone smakami z beczki, pojawia się lekka owocowość i bardzo delikatna cierpkość. Finisz dość długi i pełny ale nie tak złożony jak w pozostałych miodach.

Rodzaje miodów pitnych

Rodzaje miodów produkowanych w naszej miodosytni:

Półtorak – miód pitny, który powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i pół części wody. Z powodu wysokiego stężenia cukrów fermentacja trwa bardzo długo, a miód pitny dojrzewa po kilkuletnim okresie leżakowania.

Dwójniak – powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i jednej części wody. Dwójniaki należą do miodów słodkich, a ich dojrzewanie trwa kilka lat.

Trójniak – powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i dwóch części wody. Jest to miód pitny półsłodki, a jego dojrzewanie trwa około roku.

Miody pitne owocowe – powstają poprzez zastąpienie co najmniej 30% wody przeznaczonej do fermentacji sokiem owocowym. I tak dwójniak Maliniak powstaje przez dodanie soku malinowego, dwójniak Jabłkowy – soku jabłkowego.